Over Ingrid Heijkoop

Fysiotherapeut voor kinderen met een beperking, SI-therapeut en autisme specialist

Mijn verhaal

Sinds 1990 werk ik met veel plezier als fysiotherapeut in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Mijn carriere begon in de volwassenzorg, maar de afgelopen 23 jaar richt ik mij met name op kinderen van 4-12 jaar op de verschillende Ontwikkelcentra van Pameijer.

In de loop der jaren zag ik de doelgroep op het ontwikkelcentrum veranderen. Waar ik vroeger vooral werkte met kinderen met een (Z)EMB met motorische hulpvragen als gevolg van orthopedische en neurologische problemen, ligt de focus nu meer op kinderen met een motorische hulpvraag bij een algehele ontwikkelingsachterstand in combinatie met een stoornis in het autistisch spectrum. Hierbij spelen problemen in de sensorische informatieverwerking een grote rol.

Met deze veranderingen veranderde ook mijn rol. Naast het behandelen van de kinderen, ben ik mij steeds meer gaan richten op het begeleiden van pedagogisch medewerkers en ouders. Dit betekent dat ik hen adviseer en praktische handvatten bied, zodat zij beter kunnen inspelen op de behoeften van het kind, zowel thuis als in de dagelijkse begeleiding.

Mijn specialisatie in sensorische informatieverwerking begon in 1995 met mijn eerste opleiding op dit gebied, gevolgd door vele aanvullende cursussen en trainingen. De afgelopen jaren zag ik een steeds grotere groep kinderen gediagnosticeerd met een autisme spectrum stoornis (ASS) op het ontwikkelcentrum. Na jaren praktijkervaring besloot ik in 2023 mijn kennis over dit onderwerp te verdiepen en te professionaliseren via de post-hbo opleiding tot autisme specialist bij Autisme Centraal. In januari 2024 heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen.

Ingrid Heijkoop

Het ontstaan van
SI & ASS

De eindopdracht om het diploma tot autisme specialist bij Autisme Centraal te behalen, betrof het maken van een tool voor op de werkvloer. Over de invulling hiervan hoefde ik niet lang na te denken.

Wanneer ik uitleg gaf aan ouders of begeleiders over prikkelverwerking, krabbelde ik tijdens mijn verhaal vaak dezelfde tekeningetjes op papier. Ook probeerde ik mijn uitleg altijd volgens hetzelfde stramien te vertellen. Hoewel ik al diverse scholingen had ontwikkeld voor begeleiders, miste ik een uitgewerkt document waarmee ik mijn uitleg aan ouders of andere betrokkenen kon onderbouwen.

Aangezien prikkelverwerkingsproblematiek en autisme vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, besloot ik als eindopdracht mijn SI-verhaal op papier te zetten, in combinatie met de theorie van het autistisch denken.

Gaandeweg de productie van de tool kreeg de inhoud steeds meer vorm en werden de looks steeds professioneler. Langzaam maar zeker begon ik te beseffen dat ik met iets bezig was waar mogelijk meer mensen behoefte aan zouden hebben. In eerste instantie dacht ik hierbij alleen aan mijn eigen directe collega’s op de werkvloer en wellicht enkele medecursisten.

 

De tool werd nagekeken en beoordeeld. De beoordelingscommissie was lovend en adviseerde mij om de tool, na verwerking van de feedback, voor een breder publiek beschikbaar te stellen.

Voorzichtig begon ik met 12 boeken voor mijn directe omgeving. Deze waren binnen de kortste keren weg. Vervolgens liet ik 25 boeken drukken, die ik ook promootte op LinkedIn. Nog voordat ik het bericht goed en wel had geplaatst, vonden ook deze boeken al snel hun weg naar nieuwsgierige nieuwe eigenaren. Ik was compleet overdonderd over wat er gebeurde: er bleek serieuze belangstelling te zijn voor mijn werk!

Dit vroeg om nog wat extra aanpassingen voordat ik opnieuw boeken liet drukken. Inmiddels zijn er meer dan 250 exemplaren in het bezit van nieuwe, dankbare gebruikers.

In mijn werk ben ik gedreven om het beste uit de ontwikkeling van kinderen met een beperking te halen, afgestemd op hun unieke mogelijkheden en talenten

Waar ik belang aan hecht

Samenwerken

Ik haal veel voldoening uit een goede samenwerking met ouders en alle betrokken disciplines. Alleen door samen te werken kunnen we zorg dragen voor de optimale ontwikkeling van het kind. Elke discipline brengt unieke kennis en inzichten mee, waardoor we de ontwikkeling in al haar facetten kunnen belichten en gedrag vanuit verschillende perspectieven kunnen begrijpen.

Kennisdelen

Het opdoen van nieuwe kennis en het delen ervan geeft mij veel voldoening. Met het delen van mijn kennis hoop ik de mensen rondom het kind te voorzien van adviezen en tools, zodat zij het kind op de best mogelijke manier kunnen begeleiden en stimuleren.

Studiemiddag? Ingewikkelde casus?

Ik vind het geweldig om kennis te delen en samen te sparren over een casus. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Scroll naar boven